Afspreken

Afspreken, stempels en informatiezaterdagen. Hoe werkt het?

In het Rosenstock-Huessyhuis, aan de Hagestraat 10 in Haarlem (het voormalig Sint Jacobs Godshuis) zijn vrijwilligers van Stichting Haarlem – Santiago tussen 1 april en 15 september iedere zaterdag van 10.00 tot 12.00 aanwezig om informatie over de route, de voorbereiding, eten en slapen onderweg, stempelkaarten, stempels en rondleidingen te geven. Onze vrijwilligers, waaronder ook onze bestuursleden, zijn allemaal fietsend of lopend naar Santiago gegaan. De informatiezaterdagen zijn gezellige bijeenkomsten waarbij Santiagogangers elkaar ontmoeten bij een kop koffie. Je krijgt hier de meest uitgebreide informatie en je mag zo vaak komen als je wilt. Je krijgt hier ook je eerste stempel.

Ga je weg op een specifieke dag en kan je niet op één van onze informatiezaterdagen komen, dan horen we dat graag vroeg zodat we tijdig een vrijwilliger kunnen inschakelen. Deze geeft je dan informatie, stempel (incl. stempelkaart), rondleiding etc. Ook voor een foto op onze startstreep zorgen we. Indien je de nacht voordat je start in Haarlem wilt slapen kunnen we je daarbij adviseren. Veel mensen die van ver komen, overnachten graag in of rond Haarlem. Wij kunnen op de avond voor vertrek voor het stempel zorgen. Een stempel halen kan dus altijd, mits afgesproken. We geven er echter de voorkeur aan dat je onze zaterdagen bezoekt.

Wanneer je een e-mail stuurt naar info@haarlemsantiago.nl reageren we doorgaans dezelfde dag. We geven dan de gevraagde informatie of maken een afspraak voor het geven van een stempel in je stempelkaart. Wij leveren stempelkaarten maar ook stempelen we kaarten van andere organisaties.

Ook organiseren we gedurende de wintertijd enkele informatie-avonden. De data vindt je onder ‘nieuws’ of “agenda”. We stellen het erg op prijs als je ons laat weten dat je naar een informatieavond of informatiezaterdag komt. Dan kunnen we zorgen voor voldoende vrijwilligers.

Stempelkaart / kosten

cred2Voor het stempelen onderweg heb je een stempelkaart – ook wel pelgrimspaspoort of credencial genoemd  – nodig. Dat is een uitvouwkaart waarop je onderweg allerlei stempels laat zetten. Deze kaart leveren wij. Met deze kaart krijg je op diverse plaatsen onderweg kortingen en kun je in Spanje deelnemen aan de pelgrimsmaaltijden. Om in de refugios of pelgrimsherbergen te mogen overnachten, heb je deze kaart nodig. De van voldoende stempels voorziene kaart is tevens het bewijs dat je minimaal 100 km hebt gelopen of meer dan 200 km hebt gefietst. Daarnaast is het een leuk dagboekje waarin je je tocht na afloop kunt terugzien in stempels.

Voor de kosten die onze stichting maakt voor organisatie, bijeenkomsten, koffie, website, communicatie etc. vragen wij de bezoekers om een vrijwillige donatie. Mensen die naar Santiago gaan en minimaal €15 doneren krijgen van ons de stempelkaart gratis. Je kan bij ons geen lid te worden en betaalt dan ook geen inschrijfgeld.

Vertrek je naar Santiago vanaf een ander punt dan Haarlem, dan ben je ook bij ons welkom voor informatie en voor het verkrijgen van een stempelkaart. Vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port en in alle dorpen daarna zijn de kaarten (credencials) voor tussen de €5 en €10 bij bijna iedere vvv en slaapgelegenheid te koop.