De Camino beleven

De Camino beleven, hoe gaat dat?

Als je lopend of fietsend een tocht maakt van honderden of duizenden kilometers heb je alle tijd om je gedachten te verzetten, te ordenen of om je verder te verdiepen in iets dat je bezighoudt. Veel mensen gaan zelfs op weg om met hun gedachten bezig te zijn. En wie niet met een van tevoren bedacht thema vertrekt zal merken dat de rust en de vrijheid onderweg gemakkelijk leiden tot diepere gedachten.

Van oorsprong is de Camino een religieuze tocht waarbij mensen als geloofsbelijdenis of boetedoening een lange tocht maakten. Een deel van de pelgrims ziet de Camino nog steeds zo. Dat is duidelijk te merken als een bepaald jaar als heilig jaar aangemerkt wordt. De stroom van pelgrims naar Santiago is dan veel groter. Het is zelfs zo dat de bevolking in Noord-Spanje verzocht heeft om een extra heilig jaar. De extra toestroom van pelgrims zou ze enorm helpen met de recessie waar het land in zit. Dit is echter niet gelukt.

Tegenwoordig gaan mensen om allerlei redenen op weg naar Santiago. Van religieus tot sportief en van het lekker lang vakantie houden in een geweldige sfeer tot het bezig zijn met een levensthema. Het spirituele kun je nagenoeg niet ontlopen. Het gebeurt IMG_0812vanzelf met je tenzij je de Camino tot alleen maar een prestatietocht maakt. We krijgen af en toe groepjes wielrenners op bezoek die met een volgwagen binnen drie weken in Santiago willen zijn. Die mensen zal veel ontgaan. Maar het overgrote deel vertelt ons over andere beweegredenen. De student die eens even wil uitzoeken wat hij na zijn studie gaat doen; mensen die op een kruispunt staan in hun leven en onderweg willen onderzoeken welke weg ze verder gaan. Maar ook mensen die een zware tijd hebben meegemaakt door bijvoorbeeld ziekte, rouw, ontslag of scheiding en de Camino gebruiken om een nieuwe weg te vinden of zichzelf te leren kennen in andere omstandigheden. Nou is het niet zo dat de Camino alleen maar bol staat van zware verhalen maar iedereen die iets wil doen met de mind kan dat op de weg wel doen. Het leuke is dat je binnen de rust en vrijheid die er is het alleen zijn heel goed kunt afwisselen met contacten met andere mensen. Je kan dagen alleen lopen of fietsen maar ook de gezellige sfeer van een groep opzoeken. Dat regelt zichzelf. Doordat je mensen tegenkomt uit veel verschillende landen en culturen valt er ook veel te leren en samen te beleven.

Steentje

Onderweg op de Camino kom je tussen Astorga en Ponferrada de Cruz de Ferro tegen. Het is een van de hoogste punten in de Camino. Vroeger was dit het punt waarvan men zei dat als je dat gehaald had, je Santiago ook wel zou halen. De plek is gemarkeerd IMG_0810met een hoog ijzeren kruis omgeven door een heuvel van steentjes. Die steentjes worden er door de mensen die op weg zijn naar Santiago gebracht. De meeste mensen nemen van thuis een klein steentje mee dat ze achterlaten bij de Cruz de Ferro. Hiermee gooien ze datgene wat onderweg hun gedachten beheerste van zich af of gedenken of herdenken ze iets. Het is voor iedereen heel persoonlijk en wie er tijdens de tocht even blijft mijmeren zal zien dat veel mensen dit moment gebruiken om even met zichzelf en hun gedachten te zijn. Er heerst meestal een respectvolle stilte.

Jong zijn en de Camino doen

Eenderde van de mensen die in Santiago aankomen is onder de 30 jaar. Van de Nederlandse mensen die aankomen is dat veel minder, slechts een paar procent. We denken dat het verschil veroorzaakt wordt door enerzijds het wat oubollige imago dat de Camino in Nederland heeft en anderzijds door de deelname van veel Spaanse jongeren. We doen daar op dit moment onderzoek naar in samenwerking met een hogeschool. Wie jong is vindt op de Camino talloze maatjes waar je samen mee loopt, fietst, kookt, praat en veel lol hebt. Je komt in aanraking met alle soorten culturen van zuid-oost Azië tot Canada en van zuid-Europees tot Scandinavisch. Veel jonge mensen doen de Camino na hun studie. Het is veilig, goedkoop en super leerzaam. En natuurlijk een uitdaging, want wanneer loop of fiets je nou zo’n lange tocht. In veel landen wordt het lopen of fietsen van de Camino gezien als een belangrijk punt op je CV. Je hebt dan laten zien een doorzetter te zijn. Voor jonge mensen is er rond de Camino ook van alles te doen. Steden als Burgos, Leon, Logroño, Pamplona etc. hebben in de zomer veel gezelligs om te beleven. Maar de grootste beleving zal wellicht het gevoel zijn dat je samen met veel anderen de mooiste weg van je leven loopt of fietst.