Camino opdelen

De Camino opdelen, je ontkomt er niet aan. Er bestaat nog geen routegids voor ons Noorderlingen die de Camino in één deel samenperst. De route is er veel te lang voor. Om de Camino te doen heb je tijd nodig. Een loper is vanuit Nederland zo’n drie maanden onderweg en vanaf St.-Jean-Pied-de-Port ongeveer 1 maand. Een fietser is vanuit Nederland zo’n 4 tot 6 weken onderweg. Niet iedereen heeft die tijd en daarom doen mensen het ook wel in delen. Er zijn lopers die wel 5 jaar lang weekenden en vakanties aan elkaar plakken om de tocht te maken. Vaak pendelen ze heen en weer tussen Nederland en België en Frankrijk om daarna het Spaanse stuk in een keer te doen. Dat gaat prima, al moet je wel goed plannen om steeds weer aan te komen op een punt waar je het openbaar vervoer kunt pakken naar huis. En je maakt natuurlijk extra reiskosten.

Fietsers delen de tocht regelmatig in drieën  overeenkomstig de drie routeboekjes van Clemens Sweerman. Het eerste jaar tot Tours, daarna van Tours naar St.-Jean en de laatste keer het Spaanse gedeelte. Dit kan prima al moet je wel rekening houden met het volgende:

Wie een redelijke fietsconditie heeft kan in Nederland vertrekken en traint zichzelf onderweg in het klimmen. Na Antwerpen beginnen de wegen te glooien, in delen van Frankrijk wordt het iets heftiger en uiteindelijk heb je genoeg getraind om de Pyreneeën over te gaan. Doe je echter boekje voor boekje dan is de start van deel 3 meteen de beklimming van de Ibañeta pas en dat kan tegenvallen als je niet zo veel getraind hebt (dit kan je ondervangen door het tweede deel van de tocht door te fietsen naar Pamplona). In het voorjaar van 2013 bleef het erg lang koud en lag er vaak sneeuw in Nederland. Hierdoor konden veel mensen niet met hun fiets de weg op in het voorjaar maar ze hadden wel ergens in juni het laatste deel van de tocht gepland. Dat is, gezien de mailtjes die we later ontvingen, een aantal mensen flink tegengevallen. We raden daarom iedereen aan om, als je deel 3 gaat rijden thuis goed te trainen en liefst met bagage een paar keer door Limburg e.d. te rijden. Dit laatste geldt natuurlijk ook als je het laatste deel gaat rijden zonder eerst de andere delen te doen.

Informatie over het vervoeren van de fiets van en naar de plaatsen waar je de tocht onderbreekt kun je vinden in de rubriek ‘terugreis’.