Digitale middelen

Digitale middelen.

Tegenwoordig staat ons leven bol van de digitale middelen. Van telefoon tot Ipad en van Wifi tot GPS en Skype. Mensen die de tocht gaan maken willen soms juist tijdens de tocht een keer van al die apparaten af zijn. Maar het merendeel van de mensen die bij ons vertrekken maakt toch op een of andere manier gebruik van deze middelen. Vaak wel heel selectief maar ook effectief. We zetten ze gewoon voor je op een rij zodat je zelf een keuze kunt maken. En je kan ieder apparaat natuurlijk altijd (tijdelijk) uit zetten.

GPS

De laatste jaren is GPS (navigatie) goed bruikbaar op de fiets. Tal van routes zijn als GPS track beschikbaar en ook de route van Haarlem naar Santiago is als gratis download beschikbaar op internet. Het voordeel is dat je niet hoeft af te stappen om de route in het boek op te zoeken. Een aanwijzing op een schermpje op je stuur wijst eenvoudig de weg net als een TomTom in de auto. Er zijn verschillende GPS apparaten in de handel en voor wie er nog geen ervaring mee heeft is het belangrijk om hier goed advies over te krijgen. Onze sponsor Mio heeft een ruim assortiment aan GPS apparatuur. Daarnaast zijn er nog andere merken. Er zitten grote verschillen in de gebruikersvriendelijkheid van de apparaten. Verder is het op het apparaat zetten van de route een handigheid die wat ervaring vereist. Op sommige vaste zaterdagen in ons seizoen is iemand aanwezig die de route op jouw gps kan zetten. Daartoe moet je via de mail minimaal een week van tevoren een afspraak maken. De meeste GPS fietsers combineren de digitale route met de routeboekjes zodat ze niet afhankelijk zijn. De GPS op de telefoon is handig in een stad als je iets zoekt maar doorgaans niet geschikt voor de Santiago route. De route past er meestal niet in en de stroom raakt erg snel op.

WIFI

Voor wie onderweg e-mail, Facebook e.d. wil bijhouden is het goed om te weten dat er steeds meer maar niet overal WIFI is. Dat betekent dat je onderweg vaak (vooral bij hotels en restaurants) gratis op internet kan. Als er geen WIFI is ben je vaak aangewezen op internetautomaten die op Euro’s werken.

Skype

Als je thuis een gratis abonnement op Skype neemt en dat installeert op je telefoon kun je overal waar WIFI is gratis naar iemand bellen die ook Skype heeft. En als je naar vaste nummers belt betaal je nog steeds maar een paar cent per minuut. Voor een reis van 6 weken, waarbij je regelmatig naar huis belt, betekent dit dat je een flinke telefoonrekening bespaart als je thuis komt. En mocht er door omstandigheden reden zijn om veel en lang te bellen bespaar je honderden Euro’s. Skype kost niets. Je betaalt alleen de lage belkosten.

Apps

We hebben nog geen goede Nederlandse apps ontdekt voor de Camino maar er wordt wel aan gewerkt. Als er nieuws is verwerken we dat in deze site. Er zijn wel Amerikaanse en Spaanse apps te vinden. Even zoeken via de Playstore of Appstore met ‘apps camino’ en je vindt er een aantal. De meeste zijn niet van hoge kwaliteit en niet gebruikersvriendelijk.

Gegevens en foto’s opslaan

Je kunt tegenwoordig van alles en nog wat opslaan op je telefoon, Ipad etc. Bedenk dat je alles kwijt bent als dit apparaat crasht of gestolen wordt. Met een paar goedkope USB sticks kun je onderweg ook foto’s opslaan van mensen die je tegenkomt en misschien nooit meer ziet. Even de stick aan het apparaat en je hebt de foto’s die zij van je gemaakt hebben. Je kunt ook af en toe een stick naar huis sturen als back up. Er zijn voor een paar Euro verloopstekkers te koop waarmee een USB ook op fototoestellen past of op een Ipad.

Webcams onderweg

We zetten dit maar in onze digitale rubriek. Er zijn onderweg verschillende webcams die voortdurend het beeld dat ze zien op internet zichtbaar maken. Een hele bekende is die bij de water- en wijnkranen bij Irache (www.irache.com) .

Na Pamplona kom je in het dorpje Puente la Reina, daarna Estella en enkele honderden meters na dat dorpje is aan de linkerkant een klooster annex wijngoed. Het is er altijd druk met stempelen en als je dat doet vind je daar een muur met kranen waar je water IMG_0771en gratis wijn kunt tappen. Op deze kranen staat die webcam gericht. Dus even een smsje naar Nederland en je vrienden en familie kunnen zien of je zo slim bent om van de wijn af te blijven. Wijn onderweg werkt niet zo en als je er een bidon mee vult in de hitte smaakt het ook niet meer (JtW)

Ook op het plein bij de kathedraal in Santiago hangen webcams. Als je vlak voor aankomst een sms stuurt naar mensen van wie je wilt dat ze je het plein op zien lopen kunnen ze op tijd inschakelen. Te vinden op Google; ‘webcam Santiago’.

Blog, Facebook etc.

Het kan heel leuk zijn om een blog op internet bij te houden. Of om een speciale Facebook pagina te hebben voor je vrienden, goede doel sponsors of familie. Je moet er dan wel rekening mee houden dat die volgers je dan ook echt volgen en op je nieuws wachten en vaak ook reageren. Dat kost tijd die je misschien niet altijd hebt. Het is handig als ze weten dat het je niet altijd lukt om iets te schrijven en dat je ze af en toe op de hoogte houdt.

Ik heb een blog bijgehouden van de Camino. Het was eigenlijk erg leuk want ik kreeg onderweg veel leuke reacties en aanmoedigingen. Maar het werd ook wel een beetje een verbond. Soms als ik leuke mensen ontmoet had en gezellig zat moest ik mijn blog bijwerken, soms van wel 2 of 3 dagen. Ik kreeg steeds meer volgers maar zo divers dat ik moest nadenken wat ik wel of niet van mijn minileven vertelde. (JtW)

Stroom

Alle digitale apparaten werken op stroom. Ze hebben batterijen of een accu die opgeladen moet worden. Als je in een B&B of hotel slaapt is dat met een handige meerwegstekker zo opgelost. Maar als je voor massalere slaapplaatsen kiest is stroom een probleem. Vrijwel iedereen heeft een of meerdere apparaten op te laden en meestal zijn er weinig stopcontacten. Daarnaast kun je zo’n apparaat geen uren zonder toezicht achterlaten. Dus dat is soms een beetje lastig. Batterijen zijn overal goed verkrijgbaar.Voor wie een telefoon gebruikt met een losse batterij (geen Iphone dus) kan het handig zijn om bij een telefoonwinkel een extra batterij te kopen. Niet in de dure reguliere winkels maar in die waar ze veel telefoonhoesjes e.d. verkopen en kapotte schermpjes maken. Je vindt ze ook op het Waterlooplein en de Zwarte Markt. Voor de Iphone hebben ze een soort inklikhoesje dat tevens een reservebatterij is. Tegenwoordig zijn er ook goede zonneladers die een loper op de rugzak en een fietser op het stuur kan doen. Als je eet in een restaurant is daar meestal wel een stopcontact te vinden om even snel bij te laden.

Dit onderdeel van de tips zullen we, gezien de vele nieuwe ontwikkelingen, zoveel mogelijk up to date houden. We ontvangen graag berichten over nieuwe ontwikkelingen.