Fietsers vs wandelaars

Er zijn veel meer wandelaars dan fietsers die de tocht naar Santiago maken. En er is zelfs een enkeling die de tocht of een deel daarvan op het paard maakt.

Van oorsprong, zo rond het jaar 900, is de Camino een looproute. Fietsen is van heel recente datum. Daarnaast zijn de talloze mensen die uit alle delen van de wereld komen om de Camino te beleven vaak minder gemakkelijk in staat om een fiets mee te nemen of ze komen niet uit een fietscultuur. Uit de statistieken blijkt ook dat in Sarria, een dorpje op 103 kilometer van Santiago, van al de plaatsen waar mensen starten de meeste (lopende) vertrekkers heeft. Je moet namelijk 100 kilometer gelopen hebben om in Santiago recht te hebben op de oorkonde, het Compostelaat.

Wie fietsend of lopend uit Nederland komt of uit St. Jean Pied de Port zal zich bij het dorpje Sarria verbazen. Terwijl je de laatste etappes doet van je lange tocht zie je ineens bussen met mensen, vooral uit Amerika, die ‘even’ de Camino gaan doen. Met de bagage in de bus lopen ze in een week de laatste honderd kilometer. Ze zijn vaak uitgedost met nieuwe sportkleding en loopstokken. Ineens zie je ook allemaal winkeltjes met prullaria van de Camino en de koffie wordt wat duurder. (JtW)

Fietsers komen voornamelijk uit landen vanwaar je op de fiets kunt komen of landen vanwaar je je gemakkelijk met de fiets naar de route kunt vervoeren dus meestal Europa. Een fietser rijdt ook een andere route dan de loper loopt. De Camino Frances, van St.-Jean-Pied-de-Port naar Santiago komt voor zowel lopers als fietsers langs dezelfde plaatsen. Maar de fietsroute wijkt vaak af van de moeilijk te berijden paden die de loper volgt. Eigenlijk zien ze elkaar de hele dag maar niet constant. Het kan daarom wel eens verwarrend zijn als de gele Santiago pijlen die overal op geschilderd zijn een richting aangeven. En zo komt het voor dat je als fietser ineens op het looppad bent. De Spanjaarden die vaak heel behulpzaam zijn als je verkeerd rijdt, kennen het verschil tussen de 2 routes vaak niet. Voor lopers die genieten van de rust op een bospad is het hinderlijk als ze keer op keer worden ingehaald door bellende fietsers. Een toerfietser maakt meestal meteen rechtsomkeert als hij merkt dat hij op de looproute zit. De meeste last hebben de lopers daarom van Noord-Spaanse jongeren op mountainbikes die de onbegaanbaarheid van het looppad als een uitdaging zien.

Fietsers vs wandelaars? Er zijn meer verschillen tussen lopers en fietsers. Allereerst ziet een loper een fietser maar één keer. De fietser is namelijk morgen al veel verder dan de gemiddeld 30 kilometer die de loper loopt. De fietser leeft ook iets anders dan de loper. Hij gaat later naar bed en er later uit. De loper wil vroeg in de morgen (vaak 5 uur) uit bed om voor de ergste hitte zijn kilometers te maken. De fietser wil zich om 5 uur nog een keer omdraaien en start vaak pas als het goed licht is om een uur of half 8 of later. Dat heeft consequenties in de refugios. Daar kiest men voor de meerderheid dus lopers. En dat houdt in dat men vroeg sluit (21.30 – 22.00) zodat de loper rustig de nacht in kan. De fietser daarentegen wil dan nog even op het gezellige terras blijven zitten van het restaurantje dat pas om 21.00 uur open gaat. Dat gaat niet helemaal samen. In de ochtend is het andersom. Dan wordt de fietser te vroeg gewekt door geluiden van wandelaars en komt hij in een douche waar al 25 mensen in geweest zijn. Dit is onderweg dus een kwestie van aanpassen maar een fietser trekt daarbij wat refugios betreft meestal aan het kortste eind. Een ander punt wat bij refugios geldt is dat lopers vaak voorrang krijgen bij de toegang. Je kunt een loper namelijk niet 20 kilometer verder sturen maar een volgende refugio, maar een fietser vaak wel. Met name bij slecht weer op de bergen is men daar zeer resoluut in. Wel is men meestal bereid om de fietser te helpen om ook een goede nachtplek te vinden en pleegt men telefoontjes etc. om dit te regelen. Het is, los van financiële, hygiënische en sociale gedachten, om deze redenen dat een fietser vaker kiest voor een B&B. In onze rubriek ‘slaapbank’ proberen we daarom zoveel mogelijk keuzemogelijkheden te geven.