Fietsroutes

Er zijn voor de fietser verschillende fietsroutes naar Santiago. Je kan vanuit Nederland via drie routes naar Santiago fietsen. De twee meest gefietste routes zijn de “Jacobsroute” en de route “Langs Oude Wegen”. Beide routes zijn door Clemens Sweerman helder beschreven in handige route boekjes, die je over doorgaans veilige wegen laten fietsen. Van beide fietsroutes bestaan ook GPS tracks, die te downloaden zijn via de site van de Europafietsers. Deze fietsroutes zijn grotendeels anders dan de wandelroutes. Dat is gedaan om de lopers niet te hinderen, en omdat de wandelroutes voor de meeste vakantiefietsen grotendeels onbegaanbaar zijn. Fiets maar eens met volle bepakking door een drassig weiland.

Je zou ook langs de kust kunnen fietsen, je volgt de “Noordzee Route” tot Boulogne-sur-Mer, waarna je verder fietst naar Normandië, Bretagne om bij La Rochelle de kustroute (la Vélodyssée) tot aan Biarritz te volgen. Ook op deze route zal je weinig last hebben van lopers.  Wij kunnen je daar verder over informeren.

Je kan even goed ergens in Frankrijk, Spanje of Portugal starten. In Le Puy, in Sevilla (Via de la Plata) of in Lissabon of Porto (Camino Portugues) en dan moet je er op rekenen dat de fietsroutes minder goed beschreven worden .

Fietsrouteskjac0-2

De meest gebruikte fietsroute naar Santiago is de Jacobsroute die in drie boekjes is beschreven. Deze route is ook verkrijgbaar als GPS track en er is wat handigheid voor nodig om de track (in delen) op een GPS apparaat te zetten. Wij kunnen dat voor je doen nadat je via de mail een afspraak hebt gemaakt. Het gebruik van GPS is erg handig en scheelt talloze malen je leesbril opzetten. De boekjes heb je nodig omdat die veel informatie bevatten. Ook losse gebiedskaarten zijn handig omdat de boekjes maar een beperkt deel van de kaart aangeven. Ga je daar buiten, bijvoorbeeld op zoek naar een slaapplek, weet je niet meer waar je bent. De routeboekjes zijn van een handig formaat dat bovenop de meeste fietstassen past. De boekjes zijn ook nodig als je in de avond je route voor de volgende dag wilt plannen. De in de boekjes genoemde trajecten in kilometers refereren aan de kaartjes. Het is niet een verdeling in etappes. Die moet je zelf maken op basis van je conditie, het weer en het aantal klimkilometers. Het leuke van de Jacobsroute is dat hij per deel oploopt in zwaarte dus van vlakke wegen in Nederland naar de bergtoppen in Spanje. De boekjes zijn te koop bij ons (en bij de Fietsvakantiewinkel en Boekhandel Pied à Terre).

Jacobsroute deel 1 Haarlem – Tours  cover1

Het eerste deel van deze route gaat van Haarlem naar Tours via Leiden, Dordrecht, Breda, om of door Antwerpen, om of door Parijs via Chartres naar Tours. Je kunt dus kiezen of je dwars door de hoofdsteden of er juist omheen gaat. Die varianten zijn duidelijk in het boekje omschreven. De route leidt door het prachtige Vlaamse land en passeert de Noord-Franse steden als Cambrai en Compiègne. Na Antwerpen merk je dat het regelmatig heuvelt maar zwaar is het eerste deel niet. De wegen zijn goed begaanbaar en de drukte is keurig vermeden tenzij je kiest voor de steden. Antwerpen fiets je zo door maar Parijs is iets heftiger. Maar het heeft ook wel wat om eens met je fiets voor de Notre Dame te staan. De meeste fietsers mijden echter Parijs. Door vooraf veel te lezen kun je je voorbereiden op de vele bezienswaardigheden onderweg.

Jacobsroute deel 2 Tours – Pyreneeën cover2

Dit deel van de route leidt je van Tours via Poitiers, Angoulème, Les Landes richting Pyreneeën. Je zult merken dat de kuiten verwend worden met het eerste klimwerk, met name in het zuidelijke deel. Je komt ook door het eerste belangrijke wijngebied ten oosten van Bordeaux waar je het plaatsje St. Emilion passeert. Niet lang daarna kruis je de Dordogne en iets later bij het plaatsje Cadillac ga je Les Landes in. Dit is een uitgestrekt bosgebied dat helemaal vlak is. Dit gebied wordt gebruik voor bosbouw wat je zult merken aan het weinige verkeer dat je ziet; opleggers met boomstammen. Je rijdt hier zo’n 70 kilometer door het bos over een goed begaanbaar fietspad. Als je wat eten en drinken meeneemt uit Cadillac voor een picknick onderweg overbrug je gemakkelijk het bos dat eindigt bij het plaatsje Labouheyre. Als je tocht zo ingedeeld is dat je op dit stuk moet overnachten kun je dat het beste van tevoren een beetje plannen. Er is niet zo veel maar zijwegen leiden allemaal weer naar dorpjes.

Wie liever een stukje langs de kust rijdt kan een variant kiezen die al bij Poitiers begint. Je rijdt dan naar Royan aan de kust. Daar steek je met een boot de monding van de Gironde over en vervolgt de weg langs de Atlantische Oceaan. Volgens het boek gaat deze variant op een gegeven moment weer landinwaarts naar de hoofdroute. Je kunt er echter nog een variant bij maken door de kust te blijven volgen tot Biarritz om dan pas landinwaarts te gaan.

In het routeboek staat de tocht over de Col de Somport als hoofdroute aangegeven en die over de Roeland- of Ibañetapas als variant. De meeste Nederlandse fietsers kiezen voor de variant over de Ibañetapas waarbij je een stuk westelijker via de plaats St.-Jean-Pied-de-Port gaat. De keuze hiervoor maak je bij de plaats Peyrehorade. In beide gevallen ga je de Pyreneeën over en zul je moeten klimmen. Het laatste stuk voor die bergen is hier en daar al steil. Vanaf dit gebied zijn de hoogtekaartjes in het boekje erg handig.

Jacobsroute deel 3 Pyreneeën – Santiago de Compostela  cover3

De eerste dag van dit deel van de route is het flink klimmen. Je bedwingt de Col de Somport of de Ibañetapas. Je komt nu op het traject dat we de Camino Frances noemen en gaat het echte Caminoleven ervaren. Via Pamplona en prachtige dorpjes als Puente la Reina en Estella ga je richting Burgos met zijn imposante kathedraal. Daarna over de hoogvlakte naar Leon waarna je een paar flinke klimpartijen tegemoet gaat. Je passeert Cruz de Ferro en O Cebreiro en overal prachtige dorpjes, eeuwenoude bruggen, lekker eten, indrukwekkende vergezichten en lieve mensen. Hoewel de euforie meestal groot is als je aankomt in Santiago zul je het jammer vinden dat het voorbij is. Het laatste stukje naar Santiago bevat nog wat pittige hellingen waar je in je aankomstroes wel eens niet op bedacht bent.

Route ‘Langs oude wegen’  eu-kl-2

De Jacobsroute loopt geleidelijk van de vlakke weg in Nederland via de Franse heuvels naar de bergen in Spanje. Bij de route Langs oude wegen is dat anders. Al direct na de start in Maastricht komen de eerste kuitenbijters en dan blijft het voorlopig flink omhoog en omlaag gaan. Dat vereist enige training. Maar de route is mooi. Zijn GPS track vindt je op de site van de Europafietsers. De route bestaat uit 2 waarvan deel 2 aansluit op deel 3 van de Jacobsroute. Bij de Pyreneeën moet je de aansluiting kiezen voor het punt waar je die bergen wilt oversteken.

cover1-2

Langs oude wegen deel 1 Maastricht/Aken – Nevers

De route begint in Maastricht en heeft dan meteen een variant. Je kan eerst naar Aken gaan en dan naar Clermont of rechtstreeks naar Clermont. Dat scheelt ruim 30 kilometer. Vervolgens kun je een behoorlijke tijd je klimverzet testen op weg naar Bastogne (Bastenaken) en dan door richting Montmedy. Daarna wordt het wat glooiender en glijdt je de Champagnestreek binnen. Via Châlon-en-Champagne ga je door naar Troyes. Via Auxerre in de Chablis kom je uiteindelijk via Vézelay bij Nevers in het Loiredal. Je zou het bijna een wijngaardentocht kunnen noemen.

cover2-2

Langs oude wegen deel 2 Nevers – Oloron Ste. Marie

Deel 2 kent ook veel klimmetjes maar zelden boven de 400 meter. Vanaf Nevers gaat het via La Chatre en La Souterraine naar Brive. Vervolgens naar de bekende bedevaartplaats Rocamadour en daarna Cahors. Hier kun je alvast gaan nadenken welke variant je neemt om aan te sluiten op de Jacobsroute. Je kunt ook Lourdes bezoeken (+61 km). Uiteindelijk kom je in Oloron Ste Marie waar je de Somport beklimt of nog een stukje doorfietst naar St.-Jean-Pied-de-Port. Als je via de Somport gaat zul je pas na Pamplona op dezelfde route komen die je rijdt via de Ibañeta pas.