Fietstechnische zaken

Een item over fietstechnische zaken mag niet ontbreken.

Wie een lange fietstocht gaat maken moet een goede fiets hebben. Die zijn er in veel soorten en prijzen maar daar adviseren wij niet in. Wel adviseren we om voorafgaande aan de aanschaf van een fiets genoeg informatie te verzamelen om zodoende een goede keuze te kunnen maken. Een gewone fietsenmaker of -winkel kan niet altijd goed advies geven en verkoopt je al snel een karretje waarmee het volgens hen ook wel kan. Een Santiagofiets moet wat kunnen hebben. Daarnaast moet je bedacht zijn op kleine reparaties IMG_0829onderweg. Dat gaat van een bandje plakken tot een spaak verwisselen. Als je alleen op pad gaat moet je daarvoor materialen bij je hebben. Een aantal spaken voor jouw fiets, een kettingponsje, een slimme pomp, extra kabeltjes, wat schroefjes etc. De winkel waar je een fiets koopt kan je dat allemaal goedkoop leveren. Maar dan moet je het allemaal nog wel kunnen repareren. En soms moet je dat nog een beetje leren.

Cursusje

In de Links op onze site tref je de Vakantiefietser uit Amsterdam van eigenaar Eric Schuijt. Eric staat bekend als autoriteit op het gebied van het door de wereld fietsen. In zijn bedrijf in Amsterdam geeft hij korte cursussen in het doen van kleine reparaties aan de fiets. Op de site van de Wereldfietser kan je alles over die cursussen vinden. Op die site staan ook veel filmpjes over hoe je een reparatie uitvoert en ook een lijstje van spullen die je mee moet nemen. Zo’n cursus duurt een avond waarbij je leert om in noodgevallen een spaak te vervangen, remblokjes te monteren, kabels te vervangen en af te stellen etc. Het is niet duur en je krijgt er koffie met negerzoenen bij. Zie ook onze rubriek ‘agenda’.

Ben je absoluut a-technisch maar wel een enthousiaste fietser dan is er niets aan de hand. Natuurlijk is wat zelfredzaamheid meegenomen maar op de Camino zijn veel fietsenmakers maar ook veel fietsers die je meteen zullen helpen als er iets is. Het is dan wel handig dat je op wat stille stukken wat vroeger op de dag gaat fietsen zodat die fietsenmaker altijd nog achter je aan komt. Zorg dan wel dat je spaken en materialen bij je hebt die bij je fiets passen. Laat je daar bij helpen door iemand voor dat je weg gaat.

Fiets afstellen

Als je met een vrij nieuwe fiets op weg gaat is het belangrijk dat die fiets goed wordt afgesteld. We hebben het er ook over bij de medische aspecten van de tocht. Als je de stand van het zadel en het stuur en de hoogte van de fiets niet in balans hebt vraag je om blessures. Laat je hier bij helpen als je het zelf niet weet.

Fietstassen

Voor je bagage heb je fietstassen nodig. Afhankelijk van wat je allemaal wilt meenemen kun je kiezen voor twee achtertassen met een stuurtas of dit aanvullen met twee voortassen. Er zijn veel verhalen over wat nou wel en niet goede tassen zijn. De meest populaire tassen zijn van een paar merken, Ortlieb en Vaudé, die door de constructie (naden en sluitsysteem) waterdicht zijn. Ze kosten iets meer maar zijn sterk en goed en de investering waard. Nadeel van die tassen is dat ze bijna altijd bestaan uit een enkele ruimte waardoor je soms de hele tas moet uitpakken als je iets onderin nodig hebt. Maar er zijn ook tassen, van bij voorbeeld Agu, met verschillende vakken en bijbehorende ritsen. Daar kun je al je materiaal zoals reservespullen, EHBO spullen etc. mooi in verdelen. Nadeel van deze tassen is dat ze minder waterdicht zijn vanwege de ritsen en naden. Meestal worden deze tassen geleverd met hoezen die je bij regen over de hele tas kunt spannen. Dat werkt prima maar het is niet 100% waterdicht. Het werken met plastic tassen als extra bescherming is dan handig.