Planning

Een goede planning van de route naar Santiago kan handig zijn.

Iedereen die naar Santiago gaat vraagt zich van tevoren af hoe je de afstand kan verdelen in etappes. Want je bent vaak gebonden aan een bepaalde tijd. Er zijn allerlei redenen te noemen om meer of minder te plannen. We zetten daarom wat mogelijkheden op een rij zodat je zelf kan kiezen.

Algemeen

Een fietser kan gemakkelijker plannen dan een wandelaar omdat de wandelaar meer invloed ondervindt van omstandigheden. De manier van meer of minder planning moet bij je passen. Iemand die de Camino aflegt na een burn-out moet zich niet de stress van een erg strakke planning op de hals halen. Het kan nooit kwaad om de route eens te bekijken op Google Earth. Als je de GPS fietsroute download kan je aanvinken of hij in je Google Earth geplaatst moet worden. Vervolgens kan je alvast eens kijken wat je tegenkomt. Dit is ook leuk voor mensen die je thuis volgen als je onderweg bent.

Veel plannen

Als je wilt kan je de hele route thuis al enigszins plannen. Je kan dan rekening houden met een aankomstdatum, afgesproken ontmoetingen onderweg of bijvoorbeeld een festival dat je onderweg wilt meemaken. Je kan er het beste wel voor zorgen dat je wat speling in die planning hebt. Want je hebt onderweg niets te vertellen over het weer of soms gezondheid. Als je te krap plant levert dat stress op tijdens het mooiste gedeelte van de tocht. Dus plannen kan wel maar neem wat reservedagen in de planning op. Zorg dat je vooraf weet welke mogelijkheden er zijn voor de terugreis zoals bijvoorbeeld goedkope vluchten. Zowel de goede boeken voor de wandelaars als de boeken van de fietsroute geven indicaties van de hoogteverschillen onderweg. Verwerk die wel in je planning.

Gedeeltelijk plannen

Je kan bijvoorbeeld de eerste paar dagen plannen en daarna steeds een planning van een paar dagen maken op basis van weer, fitheid en klimkilometers. Als je daarbij een einddatum in je hoofd hebt kan je een paar streefdata plannen waarop je op een bepaald punt wilt zijn. Je hebt daardoor wel veel vrijheid maar streeft toch naar het halen van bepaalde data. Ook hier geldt dat extra (rust-reserve) dagen handig zijn. En als je veel tijd hebt, neem dan na de Camino nog een lekker weekje rust. Je zal merken (en je omgeving ook) dat je de duizenden indrukken die je hebt opgedaan en alle gedachten die je hebt gekregen even moet verwerken. Lekker nog een weekje een mooi fotoalbum maken en je huisgenoten de oren van hun hoofd kletsen.

Niet plannen

Als je niet aan tijd gebonden bent hoef je eigenlijk niet te plannen. Je kan dan gewoon van dag tot dag leven en je helemaal laten leiden door het weer, de gebeurtenissen of bezienswaardigheden onderweg en je lichamelijke gesteldheid. Houd er wel rekening mee dat een wat langere tocht ook wat meer geld kost.