Steden vermijden of bezoeken

Steden vermijden of bezoeken? Het is een steeds terugkerende discussie. De routeboeken bieden vaak varianten die dwars door een stad gaan of er juist omheen. De keuze is aan jezelf. We zetten een paar punten op een rij;

Steden vermijden:

Als je hecht aan rust en juist de (verkeers)drukte wilt mijden kun je beter kiezen voor een route om de stad. Wanneer je een stad niet kunt vermijden zorg dan dat je voor een slaapplaats buiten de stad uitkomt. Door niet in de stad te slapen kom je in de kleinere dorpen relatief meer pelgrims tegen dus je blijft in de sfeer van de Camino. Een ander voordeel is dat slapen in de dorpen goedkoper is dan in de stad, vooral als je in Spanje gebruik maakt van de refugios.

Steden bezoeken:

Steden bieden uitgebreidere mogelijkheden om te slapen maar dat heeft vaak een hogere prijs. Daarnaast is er in de stad wat eten betreft een grotere keuze. Zo heb je in alle steden in Spanje (Pamplona, Logrono, Burgos, Leon) buurten waar je heerlijk langs tapasbarretjes kunt slenteren. In een tapasbar kun je veel uiteenlopende kleine gerechten nemen. Vaak kun je ze zelf pakken en door middel van de kleur van de stokjes die er in het gerecht zitten wordt later vastgesteld voor hoeveel je hebt opgegeten. Het komt ook voor dat de bediening met een krijtje op de bar schrijft wat je gehad hebt. Laat je verrassen door nieuwe smaken. Spanjaarden in de steden slenteren later op de avond langs die barretjes hun avondmaal bij elkaar, kletsen wat en drinken wat. Dat kost wel meer dan een pelgrimsmenu in een dorpje maar is voor Nederlandse begrippen relatief goedkoop. Probeer eens wat dingen en nog beter; zoek van tevoren op internet eens uit hoe die Noord-Spaanse eetcultuur werkt.

Verder bieden de steden veel bezienswaardigheden van prachtige architectuur tot bijzondere musea. Ook dit kun je voor de tocht een beetje naar smaak uitzoeken. Ook de Franse steden zijn het bekijken waard. In Chartres en Tours heb je goede jeugdherbergen in of aan het stadscentrum.

Als je routeboek een variant door de stad heeft loop of rijd je er zonder veel moeite doorheen. Je kan natuurlijk zelf elke vorm van afwisseling bedenken.