Terugreis

De terugreis.

Als je eenmaal in Santiago bent aangekomen moet je ook weer een keer naar huis. Al zijn er ook mensen die ook de terugweg (gedeeltelijk) lopen of fietsen. Vaak neemt men dan een andere route terug.

Je kunt naar huis vliegen, treinen of met de bus. De luchthaven van Santiago ligt niet ver van de stad en er zijn regelmatig directe vluchten naar Nederland. We adviseren je om een terugvlucht pas te boeken wanneer je zeker weet op welke dag je aankomt in Santiago. Als je beschikt over een internetverbinding kun je dat onderweg zelf doen. Maar ook iemand thuis kan voor je boeken en de e-ticket doormailen naar de plek waar je bent. We spreken op de startplaats regelmatig mensen die thuis al een terugvlucht geboekt hebben. Dat heeft het nadeel dat je dan midden in je rustbeleving de stress hebt van aankomen op een bepaalde dag. Of je komt te vroeg aan en moet in Santiago nog een paar dagen op je vlucht wachten. Als je bij Leon bent, ben je als fietser meestal vroeg genoeg om te boeken en als loper kan het nog wat later. Je kan natuurlijk wel thuis alvast de vluchtschema’s bekijken zodat je een beetje weet wat het aanbod is. Dat geldt ook voor treinen en bussen.

Voor fietsers geldt dat de fiets ook naar huis moet. Dat kan met het vliegtuig tegen een bijbetaling van meestal zo’n 50 Euro. Je fiets moet dan gedemonteerd worden en ingepakt in een doos. Dat is een heel gedoe en als je geluk hebt zie je je eigen fiets vanuit het vliegtuig van of op bagagekarretjes gegooid worden. Vaak is zo’n operatie een aanslag op je fiets. Als je hier toch voor kiest is het handig als je uitzoekt welke eisen de luchtvaartmaatschappij stelt aan het verpakken van de fiets. In Santiago is een bedrijf dat fietsen demonteert en inpakt en samen met jou naar de luchthaven brengt.

De gemakkelijkste en verreweg de beste methode om je fiets naar huis te krijgen is het vervoer door Soetens Fietsenvervoer. Je meldt je fiets aan bij Soetens en levert hem in bij hun depot in Hotel Mexico in Santiago. Binnen enkele dagen staat je fiets waar dan ook in Nederland, onbeschadigd, bij je thuis voor de deur.

Wat veel mensen niet weten is dat Soetens ook je fiets komt halen waar dan ook op de route. Is er een calamiteit waardoor je niet verder kunt fietsen of moet je plotseling naar huis omdat daar iets gebeurd is, dan geef je het adres waar je fiets staat door aan Soetens en zij halen hem voor je op terwijl je zelf al weg bent. Dit werkt ook als je door pech een tweede fiets uit Nederland wilt laten komen. Ze brengen dan jouw tweede fiets en nemen de oude mee.. Voor die speciale service berekenen ze de normale kosten. Ook als je de tocht in delen fietst kan Soetens je fiets brengen en halen van of naar bijvoorbeeld Tours of St.-Jean-Pied-de-Port of waar dan ook op de route.

Oad verzorgt in het hoogseizoen busreizen van en naar St. Jean. Dat kan handig zijn maar we hebben vernomen dat deze reizen afhankelijk zijn van het aantal deelnemers. Bij te weinig deelnemers worden ze een paar weken van tevoren afgezegd.